Projekt: Nya Tingsrätten i Lund

Byggherre: Specialfastigheter

Totalentreprenör: NCC

Pris: 326 miljoner kronor

Kvm: 12 400 m2 BTA

 

NCC bygger en ny tingsrätt i Lund på uppdrag av Specialfastigheter. Byggnaden uppfyller höga säkerhetskrav och är klassificerad enligt Miljöbyggnadnivå guld, och kommer stå klar under våren 2018. Projektet, som är ett strategiskt partneringprojekt, har fungerat som pilotprojekt för flera digitaliseringsinitiativ på byggplatsen, bl.a. tillgängliggörande av BIM samt hantering av försyn på mobilen.

 Ökad förståelse med BIM

BIM och 3D visualisering har traditionellt mest används i projekteringen. Men med Dalux BIM Viewer har NCC på ett lätt och smidigt sätt fått ut 3D-modellen till byggplatsen.

En stor fördel med Dalux har varit att man kan se 2D ritningarna tillsammans med 3D-modellen. Dalux BIM Viewer har använts på pekskärmar och på surfplattor på bygget för att underlätta kommunikation och förståelse i projektet.

Måns Härstedt

Entreprenadingenjör, NCC

Kontinuerlig försyn

NCC använder även Dalux som digitalt verktyg till försyn och hantering av förbesiktningar. De största vinsterna med det har varit stor tidsbesparing och förbättrad uppföljning berättar Måns Härstedt, Mathias Rosquist och Jonas Högberg.

Eftersom man alltid har telefonen med sig, kan man ta upp den när man ser brister och göra en anmärkning direkt. Istället för att gå och skriva i ett protokoll och sen skicka ut, fylls det på punkter efterhand,

Jonas Högberg

Certifierad Platschef, NCC

Det har alltså blivit lättare att administrera och följa upp anmärkningar jämfört med traditionella metoder. Allt finns dokumenterat i appen, vilket ökar säkerheten i att alla upptäckta brister blir åtgärdade.

 Tydlig kommunikation

Att använda Dalux har dessutom ökat tydligheten i kommunikationen mellan personer på bygget. En bild på anmärkningen gör det lättare för en annan person att förstå utan att man behöver skriva en lång beskrivning. Användandet av bilder gör också att arbetsledaren Mathias Rosquist kan godkänna anmärkningar utan att behöva vara på plats.

Jag kan snabbt se i appen att det är åtgärdat. Istället för att jag skall springa dit så knäpper de en bild som de lägger som bilaga. Så ser jag tydligt att det är åtgärdat och det är bara till att godkänna den

Mathias Rosquist

Arbetsledare, NCC

Snabbt släcka besiktningspunkter

Dalux används även vid besiktningarna genom att besiktningsmannens anmärkningar dokumenteras parallellt med appen. På så sätt sparas tid i efterarbete och uppföljning av besiktningen, uppgifter kan snabbt delas ut till respektive ansvarig och många punkter har släckts redan innan protokollet från besiktningen kommer.

 Lätt implementering

Under bygget av Lunds nya tingsrätt har många av NCC’s underentreprenörer börjat använda sig av Dalux. Implementeringen av Dalux hos underentreprenörerna gick förvånansvärt smidigt berättar Måns Härstedt.

Jag blev förvånad en gång när jag kom hit, då satt målaren här och blev precis inbjuden till Dalux. Så tänkte jag att ’nu får vi väl sätta oss och gå igenom hur man skall använda programmet, men han tog iPaden och förvann ut på bygget. Det har varit otroligt lätt för underentreprenörerna att komma igång faktiskt.

Måns Härstedt

Entreprenadingenjör, NCC

När Dalux introducerades, fick underentreprenörerna välja att få materialet utskrivet eller att använda Dalux appen. I stort sett alla valde Dalux istället för den traditionella papperskopian. Om inte underentreprenörerna själva haft tillgång till en smartphone eller surfplatta, har de erbjudits att låna en iPad.

Mathias Rosquist säger att alla underentreprenörer som de introducerat till Dalux har återkommit med feedback om att det upplevs som väldigt lättanvänt, vilket han ser som en av programmets största fördelar. Det har inte krävts några långa genomgångar, det har gått snabbt att komma igång för samtliga.

Det är en stor fördel att ha programmet i sin smartphone eller surfplatta, istället för att ge en papperskopia där det kan vara svårt att härleda exakt vilket rum man skall till. Då är det enkelt att använda telefonen eller plattan där man kan zooma in och ut.

Mathias Rosquist

Arbetsledare, NCC